Школа данас

12

Данас се у Гимназији у Краљеву стиче опште образовање за даље школовање у трајању од четири године. Гимназија има три смера природно-математички општи тип и друштвено-језички. Од школске 2002/03. уписано је и једно специјализовано одељење математичке гимназије, а од 2003/04. и једно специјализовано одељење филолошке гимназије у први разред. Школа је упутила захтев за верификацију за седми и осми разред математичке гимназије.

Поносни смо на своју традицију дужу од једног века и на успешан рад који је награђен Вуковом наградом 2004. године, као и Октобарском наградом града Краљева за заслужне организације за 2009. годину.

У школској 2013/2014. години у Гимназији има 32 одељења у сва четири разреда, укупно има око 850 ученика. У школи је запослено 74 наставника и три стручна сарадника. Од укупног броја наставника осам је магистара. На последипломским студијама се налази 9 наставника, а један наставник је на докторским студијама. Звање Педагошког саветника има три наставника, а један натавник је у процедури за добијање.

За остваривање планова и програма образовно-васпитног рада, Гимназија не располаже довољним простором за рад. Изградњом нове зграде медицинске школе, и њеним исељењем из згарде Гимназије, наша школа је добила седам учионица и располаже са учионичким простором од око 1700 м2. Међутим, пошто реформа гимназија подразумева рад у једној смени тај простор и даље није довољан. У школи се налази библиотека која има око 12500 књига, са читаоницом. Имамо и мултимедијалну учионицу опремљену за организовање интердисциплинарне наставе и презентација. Опремљеност школе намештајем, наставним и техничким средствима за савремено извођење наставе није за све предмете иста. У периоду од 2000. године до данас учињено је много на опремању школе као и реновирању постојећег простора, али се и даље тај проценат креће у распону од 70-90%. Ове године је планирана израда пројекта за изградњу свечане и фискултурне сале.

Започети радови на опремању и реновирању школе били су прекунити земљотресом који је погодио наш град 2010. године. Зграда није била безбедна за рад и због тога смо били измештени све до септембра 2011. године. Захваљујући донацији Поштанске штедионице АД Београд зграда је санирана и могли смо да наставимо са радом. У периоду после земљотреса велики број појединаца и колектива је донацијама помогао опремање школе, што је сигурно било од пресудног значаја, јер сами то сигурно не бисмо успели.

Оно што нашу школу чини посебном су наши ученици. Само у прошлој школској години 318 ученика је учествовало на такмичењима из 11 предмета. Трећина ученика се пласирала на републичка такмичења и освојила бројне награде. Из године у годину тај број је већи, што је добар показатељ ангажовања ученика и наставника на популаризацији знања. Висок ниво ангажовања на овом плану потврђује и организовање Фестивала науке и културе у мају месецу који се реализује кроз презентације, експерименте, поставке и изложбе. У мају 2013. године имали смо око 4000 посетилаца.

Учешће наше школе у међународној сарадњи је резултат великог залагања наших наставника и ученика. Остварена је сарадња са гимназијама Sent Mari и Belvi из Лиона (Француска), гимназиаја из града Алена (Немачка) и Друга Марбироска гимназија из Словеније. Сарадња се реализује кроз пиосете , размену ученика и похађање наставе. Посебна погранична сарадња са Гимназијом са Жабљака се остварује у оквиру пројекта Наука и култура повезује људе. У оквиру пројекта оранзовани су кампови, два фестивала науке (Копаоник и Рашка), радионице из екологије и здравог начина живота, као и посета културно-историјским споменицима у околини Копаоника.

О квалитету знања које ученици стичу у Гимназији говори податак да је од 213 матураната из претходне школске године њих 147 наставило школовање на буџету државе , што је 70% или две трећине од укупног броја.

Школа данас